Vechtlust
Het momentum

Resultaten zijn niet altijd een afspiegeling van de technische, tactische en fysieke vaardigheden van een speler. Als dat zo zou zijn, dan zouden wedstrijden gemiddeld genomen een constante verloop hebben. Maar de meeste wedstrijden hebben juist allerlei (vaak spannende en interessante) wendingen. Een speler kan dik voorstaan en toch verliezen; of een eerste set ruim winnen en dan de tweede ineens ruim verliezen, om de derde set weer ruim te winnen. We zeggen dan, dat het momentum van een wedstrijd wisselt. Het momentum kan worden gedefinieerd als het gevoel dat een speler tijdens de wedstrijd heeft, wanneer het mee- of tegen zit. Toeschouwers verbinden het momentum vaak aan de score, maar zoals de meeste spelers weten, is dit niet altijd het geval. Veel spelers zien het momentum als iets ongrijpbaars, maar er is wel degelijk invloed op uit te oefenen.

Terwijl betere spelers de mogelijkheid hebben om als het tegen zit toch nog in de wedstrijd te blijven, lopen ze erg snel weg bij de tegenstander als het meezit. De mindere spelers laten dezelfde mogelijkheden vaak voorbijgaan. De belangrijke vraag is: hoe doen de betere spelers dit?

“You cannot be serious!!!”

John McEnroe (zie filmpje) is een goed voorbeeld van een speler die erg goed het momentum aanvoelde. Als het goed ging met hem (hij had het momentum mee) hoorde je hem nooit in een lange discussie gaan met de scheidsrechter. Maar hij deed het regelmatig als hij het momentum tegen had. Dan ging hij te keer tegen de scheidsrechter en als hij was uitgeraasd, was zijn tegenstander afgekoeld en het momentum kwijt.

De meeste clubspelers hebben geen scheidsrechter en zullen sportievere maatregelen moeten nemen om het momentum te behouden of terug te winnen.

Wat doe je om het momentum te behouden?

  • Blijf vechten: een vechtersmentaliteit is niet alleen nodig als je achter staat.
  • Speel elk punt met een doel en behoud je focus.
  • Blijf alert voor een tactiekwijziging van je tegenstander(s).
  • Als iets even misgaat, is dat niet erg. Een erg boze reactie erop is wel erg.

Wat doe je om het momentum terug te winnen?

  • Ga niet overhaasten.
  • Toon vechtersmentaliteit, blijf keihard werken voor elk punt.
  • Blijf positief, vooral met je lichaamstaal.
  • Probeer de lange rally’s te winnen.
  • Bekijk je tactiek nogmaals.

Veranderingen in momentum zijn vaak te linken aan een bepaald punt of bepaalde gebeurtenis (de ommekeer). Het is belangrijk om meteen vanaf het begin volgens een speelplan te spelen en je focus gedurende de hele wedstrijd te behouden.

  Citaat
"I always learned more from losses, not wins, and losing the US Open Junior Final was one that made me wake up. I thougt, I've got to work harder."
- Roger Federer, The Greatest
  Boeken
  Media
Media
 

Rafael Nadal over vechtlust
John McEnroe's uitbarsting
Documentaire Lleyton Hewitt
Routine tussen punten Maria Sharapova
Bekijk op YouTube »